Wat betekent tijdcode (TC, timecode, timestamp)?

Tijdcode is een manier om elk beeld (frame) in een opname aan te duiden. Hierdoor zijn passages snel te vinden in de opname. Wanneer een transcript gebruikt wordt bij (voor)montage van bijvoorbeeld video-opnamen, wordt de tijdcode ook gebruikt om een sprekerswissel of beeldwissel aan te geven. Keynote voorziet standaard, dus zonder extra kosten, al haar transcripten van tijdcodering (elke 20 à 30 sec). Meestal wordt de tijdcode handmatig overgenomen vanuit beeld, zo nauwkeurig mogelijk op seconde-niveau. Bijvoorbeeld bij het begin van elke vraag en elk antwoord in een interview. Uiteraard worden ook interrupties en andere eventueel montage-relevante of storende momenten van tijdcode voorzien.

Tijdcode iets technischer uitgelegd

Tijdcodering in een bronbestand (de aangeleverde digitale opname in een bepaald bestandsformaat ) wordt weergegeven in uren, minuten seconden en beeldnummers. Deze exacte tijdcode inclusief beeldnummers kan alleen weergegeven worden wanneer deze automatisch wordt geïmporteerd. Het hangt dus af van het geleverde bronmateriaal of Keynote deze exacte tijdcodering kan weergeven. Elk frame van een beeldopname heeft zijn eigen unieke tijdcode. Bij het uitschrijven wordt de tijdcode handmatig overgenomen. Daardoor is het niet mogelijk dit precies op beeld/framenummer (de laatste 2 cijfers van een 8-cijferige codering) te doen.

Mediabestanden zonder tijdcode

Wanneer het aangeleverde mediabestand niet is voorzien van een tijdcode spoor of in beeld mee-gebrande tijdcodering, gebruiken we de tellerstand van het door ons gebruikte uitwerkprogramma. Startend bij 00.00 zodat toch een tijdsindicatie aan het transcript toegevoegd wordt. Ook bij audio-opnamen (telefoongesprekken, vergaderingen e.d.) doen we het zo, tenzij de opdrachtgever dit niet wil.